60 + TAZELENME ÜNİVERSİTESİ TANITILDI

60 + TAZELENME ÜNİVERSİTESİ TANITILDI
Alanya Hamdullah Emin Paşa (AHEP) Üniversitesi bünyesinde Ekim ayında eğitim öğretime başlayacak olan 60 + Tazelenme Üniversitesi, üniversite salonunda ilgili kişilere anlatıldı. Açılış konuşmasını yapan Alanya HEP Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Üstün Onur,  konuşmasına Melih Cevdet Anday’ın  “Nerede geçecek benim ergenliğim,  bir dünya daha olmalı” dizeleriyle başladı.  Ardından Akdeniz Üniversitesinde Prof. Dr. İsmail Tufan ve ekibinin Türkiye’de ilk defa gerçekleştirdikleri, 60 + Tazelenme üniversitesinin etkili ortamından ve bu sene AHEP Üniversitesinde bu eğitimi başlatacak olmanın heyecanından bahsetti.  İsmail Tufan hocanın tanımı ile,  ‘yaşlılık’ denilen ve yaşam tecrübeleriyle yoğrulmuş cevherin tozlanmasına, paslanmasına müsaade etmeyen bu girişimin 60 yaşlarının üstüne ikinci bir dünya sunmanın olanağı tanınıyor” dedi.  
Ardından söz alan rektör Prof. Dr. Mehmet D. Öner “Böyle anlamlı bir projede üniversitemizin yer almasında vesile olan akademisyenlerimize ve İsmail Hoca’ya çok teşekkür ederim” diyerek konuşmasını yapmak üzere program kurucusu Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü’nden Prof. Dr. İsmail Tufan’ı sahneye davet etti.
Prof. Dr. İsmail Tufan “ Bizim başarımız gönülden gönüle aktarılan eğitimle güçlendirilmiş bir çalışma sonucudur. Biz 50 kişi ile yola çıkmaya hazırken 500 öğrenci ile başladık.  Tazelenme üniversitesini uygulamaya koyduğumuzdan beri, bir ihtiyaca cevap verdiğimizi görüyoruz. Alanya HEP Üniversitesi akademisyenleri bu projeyi hayata geçirerek çok ciddi bir çabayla önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Yerli ve yabancı öğrencilerin katılımlarıyla güçleneceğine ve Alanya havzasında çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi olacağına inanıyorum. 60 yaş üstü kişiler yeterlilikleri ile ilgili kuşkuya düşüyorlar ve kriz anlarında nasıl idare edeceklerini bilemiyor hatta panikliyorlar. Biz öğrencilerimizi bu durumlar için hazırlıyoruz. Örneğin Alzheimer hastalığının iyileşmesi için araştırmacılar ‘bakla yiyin, ama bakla yerken örgü örün’ diyorlar. Biz öğrencilerimize örgü örmeyi, tamir etmeyi, yemek yapmayı öğretiyoruz” dedi ve  öğrencilerine söz vererek süreci anlatmasını istedi.
Söz alan öğrenciler derslerin haftada 3 gün akşamüstleri olduğunu söyledi. “Eğitimlere beden eğitimi dersleriyle başladık. Tıp fakültesi öğrencileri gibi nöroloji aldık ve sinir sistemimizi öğrendik. Ortopedi dersleri alarak kemik sistemimizi tanıdık. Haziran’da okul kapandığında ağlamamak için kendimizi zor tuttuk” dediler.
 

Haber Galerisi

Site Haritası