Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Özgüleş, “Kıdemli Akademisyen Ödülü”nü almaya hak kazandı.

Alanya Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Özgüleş, İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde üç ay süreyle araştırma yürütmek üzere Barakat Trust tarafından her yıl bir akademisyene verilen 10.000 İngiliz Sterlini tutarındaki “Kıdemli Akademisyen Ödülü”nü (Senior Scholar Award) almaya hak kazandı. Yakın zamanda başarıyla tamamlanan Çok Katmanlı Şehirler (Palimpsest Cities) adlı AB projesinin de koordinatörlüğünü yapan, mimarlık tarihçisi ve çocuk kitapları yazarı Muzaffer Özgüleş, Oxford’ta yürüteceği çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:
“Araştırma projem ‘15. Yüzyıl Ortalarından 20. Yüzyıl Başlarına Kadar İstanbul’da Osmanlı Mimarisinin Evrimini Tarihselleştirmek ve Görselleştirmek’ (Historicizing and Visualizing the Evolution of Ottoman Architecture in Istanbul from the mid-15th to early 20th century) başlığını taşıyor. Hem bu çalışmayı yürütmek ve hem de araştırmamla ilgili bir seminer vermek üzere 20 Mart 2026 – 20 Haziran 2026 tarihleri arasında “misafir akademisyen” olarak Oxford Üniversitesi’nde olacağım. Amacım, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan dönemde İstanbul’daki Osmanlı mimarisini eleştirel bir yaklaşımla yeniden değerlendirerek uzun vadeli inşa örüntülerini analiz etmek.
Bu projede, kendi geliştirdiğim Timeline Travel adlı mobil uygulamayı ve bir önceki AB projem kapsamında oluşturduğumuz Osmanlı yapıları veri tabanı gibi dijital araçları kullanmayı planlıyorum. Görsel ve yazılı arşivlerde ipuçları bulunan, ancak günümüze ulaşmayan yapıları da dâhil ederek Osmanlı mimarlık tarihi yazımındaki önemli bir boşluğu doldurmaya, İstanbul’un yüzyıllar içinde dönüşen siluetine ve yapılı çevresine veri odaklı yeni bir yorum getirmeye çalışacağım. Oxford Üniversitesi’nin, zengin kütüphanesi ve arşivleri, dijital sosyal bilimler alanındaki uzmanlığı ve güçlü akademik ağı sayesinde, çalışmamın etkisini artırmak için ideal bir ortam sunacağını düşünüyorum. Çalışmamın sonunda akademik bir yayın üretmeyi de hedefliyorum.”
Daha önce 2014-2015 yıllarında “Osmanlı Hanedan Kadınlarının Mimari Faaliyetleri ve Gülnuş Sultan” adlı projesini yürütmek için “Barakat Trust Postdoctoral Research Fellowship” adlı doktora sonrası araştırma bursu ile yine Oxford Üniversitesi’nde bulunduğunu belirten Özgüleş, bu köklü üniversitenin araştırmacılar için büyüleyici bir kaynak zenginliğine sahip olduğunu vurguladı. Söz konusu doktora sonrası çalışmasının ürünü olan ve 2017’de IB Tauris etiketiyle yayınlanan kitabının Türkçe çevirisi de bu ay içinde “Osmanlı Dünyasının Kadın Banileri: Gülnuş Sultan ve Mimari Mirası” başlığıyla, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkıyor.